Notes Online
Image default
Eten en drinken

Hoe Gegratineerde Aardappelen Te Maken

Ingrediënten:

De ingrediënten om dit klassieke recept voor gegratineerde aardappelen te maken zijn vrij eenvoudig. Je hebt nodig:

 • Yukon goudaardappelen: Ik geef de voorkeur aan deze boven Russets vanwege hun mooie romige textuur en boterachtige smaak. Zorg ervoor dat je ze gelijkmatig snijdt – ongeveer 1/4-inch dik – zodat ze gelijkmatig koken.
 • Geraspte kaas: het is belangrijk om hiervoor een goede melige kaas te hebben. Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan een mooie scherpe cheddar (niet een die is gerijpt, omdat die niet zo goed smelten). Maar ik heb deze ook gemaakt met mozzarella, gouda, fontina en gruyère, en ze waren allemaal heerlijk. Kies dus gerust je favoriet, of gebruik een mix! Plus, wat vers geraspte Parmezaanse kaas is ook een must.
 • Gesneden ui: Voor extra smaak. Ik kook de ui altijd in de saus, zeef hem dan uit en voeg hem toe aan de middelste laag van de aardappelen, zodat er geen bosje uienplakken op de bovenste laag zitten.
 • Knoflook: Als je het mij vraagt, hoe meer hoe beter. Het recept vraagt om 4 kruidnagels, maar ik heb er eerder 8 gebruikt. 🙂
 • Verse tijm: Ik heb altijd verse tijm gebruikt als mijn belangrijkste smaakmaker voor geschulpte aardappelen, maar je kunt in plaats daarvan ook een theelepel gedroogde tijm gebruiken. Of andere favoriete verse kruiden of gedroogde kruidenmelanges! (Ik vind het af en toe heerlijk om een theelepel Cajun-kruiden aan mijn saus toe te voegen – het is heerlijk.)
 • Roomsaus: In plaats van slagroom vraagt mijn saus voor dit recept om een roux met boter en bloem, volle melk en kippenbouillon (of groentebouillon).

Om dit recept voor gegratineerde aardappelen te maken, hoef je alleen maar …

 • Maak de roomsaus. Fruit de ui en knoflook in boter tot ze zacht zijn. Roer dan de bloem erdoor tot een roux en help de saus te binden, gevolgd door de bouillon, melk, zout, peper en tijm. Je wilt de saus koken tot hij net kookt. (Laat het niet koken, anders kan het “breken” en waterig worden als het gebakken is.) Haal het dan van het vuur totdat je klaar bent om het te gebruiken.
 • Laag de aardappelen. Verdeel de helft van de gesneden aardappelen in een gelijkmatige laag over de bodem van de pan. Garneer gelijkmatig met de helft van de roomsaus. (Ik zeef meestal alle uien uit en voeg ze hier ook toe.) Bestrooi vervolgens gelijkmatig met 1 kopje geraspte cheddarkaas en alle Parmezaanse kaas. Bedek gelijkmatig met de resterende gesneden aardappelen, de andere helft van de roomsaus en de resterende 1 kopje cheddarkaas.
 • Bakken: Bedek de pan licht met aluminiumfolie en bak 30-35 minuten, of tot de saus aan de randen bubbelt. Verwijder de folie en bak onafgedekt gedurende 25-30 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn en de kaas bovenop mooi goudbruin is. (Als de kaas aan de bovenkant te bruin begint te worden, bedek de bovenkant dan lichtjes met een vel folie tot de aardappelen klaar zijn om te gaan.)
 • Zet de pan op een rooster voor het afkoelen van de draad en bestrooi met de resterende theelepel tijm en extra Parmezaanse kaas.
 • Deze braadpan is absoluut vers uit de oven het lekkerst, dus duik erin als hij lekker warm is!