Notes Online
Image default
Auto’s en Motoren

In het kort de verschillen tussen type-1 en type-2 laadkabels

Denkt u erover om een elektrische auto te kopen? Dan moet je het verschil begrijpen tussen type-1 en type-2 laadkabels. Beide soorten kabels worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden, maar er zijn enkele duidelijke verschillen die ze geschikter maken voor specifieke toepassingen. Laten we deze twee soorten laadkabels eens nader bekijken, zodat u de beste kunt kiezen voor uw behoeften.

Type 1 oplaadkabels

Type 1 oplaadkabels zijn ook bekend als J1772 connectoren en ze zijn te vinden op de meeste elektrische auto’s in Noord-Amerika. Deze connectoren kunnen tot 240 volt stroom leveren en bestaan al sinds 2009. Ze hebben een rechthoekige vorm met vier pinnen waarmee de connector op zowel de positieve als negatieve klemmen van uw voertuig kan worden aangesloten. Ze leveren doorgaans een laadstroom van 16 ampère en kunnen uw auto opladen met een snelheid van 7 kW per uur, afhankelijk van het model auto dat u bezit.

Type 2 connectoren

Type 2 laders (ook bekend als Mennekes-connectoren) werden in 2012 in Europa ontwikkeld door de Duitse auto-industrie. Deze connectoren bieden een hoger vermogen dan type 1-connectoren, tot 400 volt en 63 ampère, waardoor ze elektrische voertuigen sneller kunnen opladen dan type 1-kabels. Connectoren van type 2 hebben ook zeven pinnen in plaats van vier, waardoor ze veelzijdiger zijn en meer mogelijkheden bieden voor toekomstige ontwikkelingen in de technologie voor elektrische voertuigen.

Tot slot

De keuze tussen type 1 en type 2 laadkabels hangt af van uw individuele behoeften als eigenaar van een elektrisch voertuig. Beide typen kabels kunnen voor de meeste mensen werken, maar als u snellere oplaadtijden nodig hebt of voorbereid wilt zijn op toekomstige ontwikkelingen in de EV-technologie, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een type 2 kabel. Uiteindelijk is het belangrijk om onderzoek te doen voordat u een oplader koopt, zodat u er een krijgt die aan al uw behoeften voldoet, nu en in de toekomst!

Lees ook: Wat is een Mennekes laadkabel?