Notes Online
Image default
Kinderen

Wat zijn de voordelen fietsen voor kinderen?

Wat zijn de voordelen fietsen voor kinderen?

Als je een dochter van 9 hebt, kun je een meisjesfiets 24 inch cadeau doen voor haar verjaardag. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan fietsen. Een fiets is namelijk niet alleen een vervoersmiddel, maar het biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen. Omdat elke ouder het beste voor zijn kinderen wil, is een fiets cadeau de beste keuze voor je kind. Fietsen is erg populair bij mensen omdat het veel voordelen heeft. Naast dat het als vervoermiddel kan worden gebruikt, kan fietsen ook een  ‘funsport’ worden genoemd. Kinderen die vaak fietsen, zijn indirect bezig met het trainen van hun lichaam om gezond en fit te blijven. Er zijn nog veel meer voordelen van fietsen en die lichten we hieronder toe.

Verlicht de stress van kinderen

Fietsen kan helpen om de stress van kinderen te verlichten. Kinderen zijn namelijk actief bezig en kunnen door de natuur fietsen. Volgens onderzoek verhogen mensen tijdens het fietsen de uitscheiding van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Bovendien vermindert het sporten op de fiets de hormonen die stress kunnen veroorzaken. Het is dus een goed idee om samen met je kind naar het park of andere plekken te fietsen. Vergeet geen schooltassen mee te nemen als je kind wat te eten mee wil nemen.

Verhoogt de lichaamskracht

Het lijkt erop dat je met fietsen alleen je beenspieren traint, maar in werkelijkheid zijn er ook andere lichaamsdelen bij betrokken. Dit kan niet los van elkaar worden gezien, want bij het fietsen is er coördinatie tussen lichaamsdelen nodig om de fiets in evenwicht te houden. Het bovenlichaam en de rug zijn ook betrokken bij het sporten. Hoe vaker je traint, hoe meer je in staat zult zijn om je lichaamskracht te vergroten. Met toenemende lichaamskracht zal het automatisch ook de immuniteit verhogen, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten.

Vermindert het risico op hartaandoeningen

Een ander voordeel van 3-4 keer per week een afstand van slechts enkele kilometers te fietsen, is dat dit het risico op hartaandoeningen tot wel 50% vermindert. Dit is door onderzoek ondersteund. Fietsen is dus heel goed voor je gezondheid. Bovendien is hartziekte doodsoorzaak nummer één in de wereld. Door vaak te fietsen, wordt je hartgezondheid beter.

Helpt het risico op kanker te verminderen

Naast hartaandoeningen is kanker een van de ziekten die behoorlijk gevaarlijk is. Volgens onderzoek kan sporten op de fiets het risico op kanker met 45% helpen verminderen. Dit komt omdat trainen op de fiets het lichaam en het uithoudingsvermogen van de fietsen op peil houdt, zodat het de immuniteit tegen ziekten verhoogt. Regelmatig fietsen helpt mensen dus om gezonder te zijn en de lucht schoner te maken. Het is dus niet vreemd dat sommige landen prioriteit geven aan mensen die fietsen vanwege de verschillende voordelen die het fietsen biedt, waaronder het verminderen van luchtvervuiling door uitlaatgassen van motorvoertuigen. Daarnaast is de fiets erg praktisch omdat je er een mand of fietstas dames aan kunt bevestigen. Je kunt je spullen dus gemakkelijk meenemen, ook als je de fiets gebruikt als je belangrijkste vervoermiddel.