Notes Online
Image default
Onderwijs

Culturele kunstzinnige vorming, een vak met een grote uitdaging

Culturele kunstzinnige vorming, ook voor jou een grote uitdaging!

Het vak Culturele kunstzinnige vorming is sinds een aantal jaren verplichte leerstof. Voor jou als schoolhoofd en voor je docenten is dit vak een hele uitdaging. Maar het is vooral een prettige uitdaging die je als school veel voldoening geeft. Het is een vak dat je helemaal zelf mag invullen. Kunst en cultuur zijn zo ruim dat er enorm veel domeinen kunnen aan bod komen. Ga je het invullen met je eigen docenten? Het kan! Of wil je het buiten de school gaan zoeken en richt je workshops in, gegeven door een externe partner? Ook dat is mogelijk. Het belangrijkste bij dit vak is: hoe laat je je leerlingen actief deelnemen aan kunst en cultuur en hoe gaan ze er zelf mee om? Lees hier hoe jij met je school van ckv een boeiend vak maakt!

Actief, reflecterend, evaluerend, dat is ckv

Binnen dit vak gaan je leerlingen actief aan kunst en cultuur doen. Gaat het bijvoorbeeld om een bezoek aan een museum? Dan wordt er vooraf of achteraf besproken hoe zij dit bezoek ervaren. Veel actiever wordt het als ze zelf kunst en cultuur maken. In workshops zoals een workshop circus, dans, zang, schilderen of technieken bijvoorbeeld gaan ze zelf een werk creëren. Hierop gaan ze reflecteren, zichzelf in vraag stellen en bijsturen waar ze vinden dat het anders kan. Met andere woorden: kunst en cultuur is het middel om leerlingen te leren omgaan met de omgeving. Hoe staan ze in hun wereld en hoe verhouden ze zichzelf tot die wereld. In de workshops worden kunst en cultuur op het niveau van de leerling gebracht. Dat maakt het juist zo toegankelijk voor elk kind.

Geef ckv alle aandacht in je school

In het onderwijs gaat het om kennis en vaardigheden. Door aan kunst en cultuur te doen, leren kinderen heel wat over cultuur in het verleden, het heden en de toekomst. Allerlei kunstvormen komen aan bod. Daarnaast leren ze ook vaardigheden: toneel spelen, muziek maken en moderne technieken om kunst te creëren. Maar ook sociale vaardigheden zoals leiding geven, communicatie, samenwerking en zichzelf evalueren krijgen de aandacht. Met andere woorden, als ckv alle aandacht krijgt in je school, dan krijgen je leerlingen heel wat bagage mee.

https://kleinkunstig.nl