Notes Online
Image default
Beauty en verzorging

3 tips om spataderen te voorkomen

Spataders zijn die dikke, kronkelende, blauwe aders op je benen. Veel mensen vinden ze niet mooi, maar ze kunnen ook behoorlijk pijnlijk zijn. Daarom delen we 3 handige tips om spataderen te voorkomen of te zorgen dat ze niet erger worden. Met deze eenvoudige trucjes van de huidkliniek kun je het risico op spataderen echt verminderen.

Blijf in beweging

Een van de beste manieren om spataderen te voorkomen, is door actief te blijven. Of je nu graag wandelt, fietst, rent of zwemt, beweging is essentieel. Tijdens lichamelijke activiteit worden de spieren in je benen en kuiten aan het werk gezet, wat op zijn beurt de aders in je benen masseert. Deze natuurlijke massage bevordert de bloedcirculatie en voorkomt dat het bloed stil blijft staan, waardoor het risico op spataderen afneemt.

Let op je kleding en schoenen

Je kledingkeuzes kunnen invloed hebben op het ontstaan van spataderen. Strakke en knellende kleding kan de bloedcirculatie belemmeren, dus draag liever kleding die niet te strak zit. Kies voor losse en luchtige kledingstukken die de luchtstroom bevorderen en de bloedsomloop niet beperken. Draag ook niet regelmatig extreem hoge hakken, vooral als je vatbaar bent voor spataderen. Ondanks dat hoge hakken er elegant uitzien, kunnen ze de druk op je aderen verhogen. Het is verstandig om af te wisselen met comfortabele en ondersteunende schoenen om je benen te ontlasten.

Let op je gewicht en voeding

Het is verstandig om een gezond gewicht te behouden om spataderen te voorkomen, omdat overgewicht het risico op deze aandoening vergroot. Extra gewicht rond je buik kan de bloedstroom vanuit je benen naar je hart verstoren, wat het ontstaan van spataderen kan bevorderen. Daarom is het belangrijk om op je gewicht te letten en te streven naar een gezond BMI. Daarnaast heeft je dieet ook invloed op je vasculaire gezondheid. Een voeding die rijk is aan vezels en voldoende hydratatie kan de bloedsomloop bevorderen en het risico op spataderen verminderen. Een gebalanceerd dieet draagt bij aan gewichtsbeheersing en ondersteunt een gezonde bloedsomloop. Heb jij last van spataderen en wil je er graag vanaf? Begin dan eens met deze tips!