Notes Online
Image default
Dienstverlening

Verschillende soorten daken

Het dak is uiteindelijk de kroon op het huis. Een huis zonder dak kan geen huis genoemd worden. Ze voorzien ons in de behoefte van bescherming tegen weer en indringers. Een goed dak is waterdicht, bestand tegen wind en houd kou buiten. Dat laatste brengt me bij de focus van de laatste jaren. De trend is dat steeds meer mensen bewust worden van hun brandstof verbruik en besluiten hun huis beter te isoleren. Ten eerste is dit natuurlijk goed voor de portemonnee omdat er minder verbruikt word zal je op den duur ook minder betalen, ten tweede is dit ook goed voor de toekomst. Door minder energie uit te stoten kunnen onze kinderen en hun kinderen ook nog genieten van een aarde die niet geregeerd wordt door zandstormen, vloedgolven en chaos. Er zijn dan ook een heleboel verschillende typen daken die allemaal hun eigen kracht hebben.

Rieten dakbedekking is er voor een echte natuurlijke look. Vroeger werd het vooral toegepast omdat het een erg goedkope oplossing was, tegenwoordig is het juist een luxeproduct en statussymbool. Een rieten dak geeft een zeer authentieke uitstraling aan de woning en isoleert erg goed. Het is niet nodig om los te gaan met bijvoorbeeld peurschuim want de rietstengels houden in de winter de warmte binnen en in de zomer juist buiten. Zo ben je geen bergen met geld kwijt aan de verwarmingsrekening. Een rieten dak mits goed en professioneel onderhouden door een rietdekkersbedrijf gaat ongeveer 45 jaar mee.

In Europa is de dakpan de meest populaire vorm van dakbedekking. Kijk maar eens uit een gemiddeld Nederlands raam naar een dak en je zult verschillende soorten pannen terug zien. De pannen werden van orgine van klei gemaakt die in de oven gebakken wordt zodat deze uithard. Een dakpan heeft vrij weinig onderhoud nodig en is ook vrij goedkoop om aan te leggen.

Voor platte daken wordt vaak bitumen gebruikt. Dit is een substantie die wat weg heeft van asfalt. Bitumen kan dan ook als onderlaag gebruikt worden. Bitumen is ook vrij onderhoudsarm. Maar door dit type dak af te dekken met een laag mos, kruiden en struiken kan de levensduur zelfs verdrievoudigd worden.

Voor meer info : http://www.rietwerk.nl/rieten-daken